SAŁATKI

Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka śródziemnomorska
Sałatka chińska
Sałatka Wandzi
Sałatka z kapusty włoskiej w pomidorach
Sałatka egzotyczna
Sałatka z pora i selera
Sałatka z kartofli i selera
Sałatka pieczarkowa
Sałatka jarzynowa
Sałatka z pomidorów i kukurydzy
Sałatka czosnkowa
Sałatka ziemniaczana
Zielona sałata ze śmietaną
Sałatka duńska
Sałatka z zielonego groszku i pieczarek
Sałatka jarzynowa
Sałatka z krewetkami
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z brokułami
Sałatka czerwona
Sałatka z fasolą
Sałatka żółta



Sałatka z czerwonej kapusty
Spora główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier

Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem.

do góry

Sałatka śródziemnomorska
1 puszka kukurydzy, 2 strąki papryki (czerwonej i zielonej), 1 świeży ogórek, szczypiorek
SOS : 2 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku

Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

do góry

Sałatka chińska
Kapusta pekińska, 2 kwaśne jabłka, majonez, musztarda, uprażone ziarnka sezamu, posiekane orzechy włoskie

Kapustę drobno poszatkować, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Majonez doprawić niewielką ilością musztardy, wymieszać z kapustą i jabłkami, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sezamem i orzechami.

do góry

Sałatka Wandzi
2 średnie ziemniaki w mundurkach, 2 puszki mieszanki warzywnej, majonez, 1 por, 2 ogórki kiszone,

Ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie krążki, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać warzywa, dodać majonez, doprawić pieprzem.Wstawić na kilka godzin do lodówki.

do góry

Sałatka z kapusty włoskiej w pomidorach
Mała główka kapusty włoskiej, 2 kiszone ogórki, 2 duże jabłka, kilka łyżek gęstej miazgi pomidorowej, 3-4 łyżki gęstej śmietany (albo oleju - to inna wersja), sól, cukier, koperek.

Kapustę drobno pokrajać, posolić i odstawić, aby zmiękła. Jabłka opłukać i wraz z ogórkiem zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami, ogórkiem, śmietaną (lub olejem) i pomidorami, posypać koperkiem, jeśli trzeba dodać szczyptę cukru.

do góry

Sałatka egzotyczna
1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanka śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz

Plastry ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Ananasa, paprykę i cebulę wymieszać. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać i wstawić na 30 min. do lodówki.

do góry

Sałatka z pora i selera
2 nieduże selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa

Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić piprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

do góry

Sałatka z kartofli i selera
6 dużych kartofli, 1 duży seler, 1 cebula, SOS : 1 gotowane żółtko, łyżeczka cukru, łyżeczka musztardy, 3 - 4 łyżki śmietany, łyżka octu winnego (albo soku z cytryny).

Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w platerki, cebulę w drobną kostkę. Przygotować sos : żółtkok utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny. Podawać do pieczeni cielęcej w sosie tatarskim lub do sztuki mięsa.

do góry

Sałatka pieczarkowa
30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu "Light", 1 łyżka chudej smietany, odrobina oliwy z oliwek.

Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.

do góry

Sałatka jarzynowa
1/2 kg marchweki, 2 pietruszki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pitruszki, koperek

Jarzyny opłukać i ugotowac w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać. Można wykorzystać jarzyny z rosołu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Posiekać natkę i koperek, posypać sałatkę, odstawić na godzinę. Udekorować ładnie majonezem, groszkiem i marchewką.

do góry

Sałatka z pomidorów i kukurydzy
2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, śmietana

Pomidory i cebulę pokroić w ćwierć-księżyce, kukurydzę wypłukać w gorącej wodzie, tak by odszedł smak konserwy; wymieszać z pomidorami i cebulą, doprawić do smaku - koniecznie pieprz ziołowy, i polać śmietaną.

do góry

Sałatka czosnkowa
puszka ananasa, 20 dkg sera żółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 dużych ząbków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;

Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o zgrubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszć z majonezem. Wszystko wrzucić do miski, dobrze wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki. PYCHA!!!

do góry

Sałatka ziemniaczana
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 pęczku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po 1 łyżce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz;

Ziemniaki wyszorować, ugotować w "mundurkach", obrać, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Marchewkę oczyścić, ugotować na półmiękko, ostudzić. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę - w plastry, dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Majonez, jogurt i keczup wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty (lodowa, lollo rosso) i cząstkami pomidora.

do góry

Zielona sałata ze śmietaną
Główka zielonej sałaty, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, po 1 łyżce cukru i soku z cytryny;

Umytą i osączoną sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatę przed samym podaniem.

do góry

Sałatka duńska
25 dkg makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (25 dkg) mrożonej marchewki z groszkiem, 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela), 1 ogórek kiszony (może być małosolny), 1 nieduża cebula, po 1 niwdużym strąku papryki zielonej i czerwonej, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów.

do góry

Sałatka z zielonego groszku i pieczarek
1 puszka zielonego groszku, 7-8 małych pieczarek, 1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką, sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego żółtego sera, 2 kopiaste łyżki rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka musztardy francuskiej.

Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować półplasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.

do góry

Sałatka jarzynowa
1 średni seler (ok.20 dkg), 1/2 kg marchewki, puszka zielonego sroszku (250 g) 3 - 4 korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, pęczek szczypiorku, 3 - 4 jaja, 1 szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki, 5 łyżeczek żelatyny, odrobina oleju do formy; DO DEKORACJI : 2 jajka na twardo, kilka małych marynowanych grzybków, kilka liści zielonej sałaty, pomidory;

Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać (można wykorzystać jarzyny z rosołu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać. Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę w kształcie wieńca wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia. Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liściami zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią. Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzić.

do góry

Sałatka z krewetkami
1 opakowanie mrożonych krewetek, 1 kiwi 1 puszka kukurydzy, 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu pełnoziarnistego, 3 łyżki majonezu

Krewetki przelać wrzątkiem na sitku . Kiwi pokroić w kostkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając majonez.

do góry

Sałatka z pieczarkami
15 dag marynowanych pieczarek, 2 jabłka, 1/3 puszki kukurydzy, 3 łyżki majonezu

Jabłka i marynowane pieczarki pokroić, wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając majonez.

do góry

Sałatka z brokułami
gałązka ugotowanych brokułów, 1 ugotowany ziemniak, 1 ugotowana marchewka, po 3 łyżki groszku i kukurydzy z puszki, marynowana papryka, 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu

Ziemniak, marchewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, do ryżu dodać pokrojone składniki oraz groszek i kukurydzę, całość dokładnie wymieszać.

do góry

Sałatka czerwona
10 dag ugotowanych zacierek, 5 dag salami, po 4 łyżki groszku i kukurydzy z puszki, 1 ugotowana marchewka, 3 łyżki pikantnego keczupu

Salami i marchewkę pokroić, dodać pozostałe składniki, wymieszać z keczupem.

do góry

Sałatka z fasolą
1/2 puszki czerwonej fasoli, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane marchewki 1 jabłko, sól, 1/2 łyżeczki ziół

Warzywa i jabłko pokroić, wymieszać z fasolą, przyprawić ziołami do sałatek

do góry

Sałatka żółta
1/2 szklanki ryżu, 3 plasterki ananasa, 2 brzoskwinie, 10 dag wędzonego kurczaka

Składniki sałatki pokroić, wymieszać z ugotowanym z cury ryżem i kurczakiem.

do góry

do strony głównej przepisów